Over mij

Mijn naam is Stephan Peterse. Vader, hoogbegaafd, creatief (eventueel ook met kurk), vrijwilliger bij de donorstichtingen natuurlijk coach. Ik coach (mede)hoogbegaafden en hoogopgeleiden en kijk kritisch, maar zonder oordeel naar jouw plannen en ideeën zodat jij daar alleen maar beter van wordt .Maar ik heb niet altijd gedaan wat dicht bij mijn hart ligt.

Ik vind advies geven en kritisch zijn op goede ideeën van mensen erg leuk en daar ben ik goed in. Het gaat me er dan niet om, om iemand kapot te maken maar vooral om zijn of haar idee te verbeteren en mensen een bredere blik op het idee te geven zodat het nog beter kan worden.

 

Om je iets meer over mezelf te vertellen neem ik je mee terug in de tijd. Naar mijn studentenjaren, om precies te zijn. Mijn bachelor Informatiekunde en daarna mijn master Business Information Studies, duurden samen tien jaar. Een jaar pauze en een jaar werken en reizen zitten daar ook in. De acht jaar dat ik echt met de studie bezig was, was ik – zoals menig student met mij- meer met andere activiteiten bezig dan met studeren. En dan is daar de corporate world.

 

Na zes jaar kwam ik er achter dat die –  voor mijn gevoel – eenheidsworst niet bij mij paste. Het resultaat? Een burn-out. Er waren al een tijdje symptomen van stress. Mijn energie was op, ik had een droge mond, last van mijn maag, ik was niet meer vrolijk en ik kon niet meer slapen, terwijl ik altijd een prima slaper ben geweest. Het besef dat het echt niet meer ging kwam toen ik vier uur lang naar een document had zitten staren en niets op papier had gezet. Het was genoeg, er moest iets gebeuren om uit die donkere wolk te komen.

 

Uit een burn-out komen vraagt veel tijd, energie en geduld. Het gaat niet vanzelf. Even niets moeten, maar alleen maar dingen doen die je aankan, dat vond ik erg lastig. Ik moest altijd iets doen van mezelf, en in een burn-out kan dat dus niet. Toen ik dit op (onder andere) een straatfeest vertelde, vonden mensen het knap dat ik er zo open over was. Ook vonden ze dat er te weinig over gesproken werd. Mijn verhaal was voor veel mensen erg herkenbaar. Zo ook de constante druk van altijd maar iets moeten doen. Het ging niet 1, 2, 3, maar het ‘altijd iets moeten’ heb ik uiteindelijk uit mijn hoofd kunnen zetten. Pas toen was er ruimte en energie voor de volgende stappen. Eerst ben ik alleen maar leuke dingen gaan doen, dingen waar ik gelukkig van werd. Zo heb ik het huis ‘slim’ gemaakt (in ons trappenhuis gaat het licht automatisch aan en het huis is te bedienen met een tablet) en heb ik de zolder opgeknapt.

 

Ook buitenshuis ben ik dingen gaan zoeken. Zo kwam ik terecht bij het In Between Café (IBC): een stichting die, tot eind 2019, workshops en netwerkbijeenkomsten organiseerde voor werkzoekenden. Het was laagdrempelig, relaxed, herkenbaar en in de buurt. Ik heb daar verschillende workshops gedaan en gegeven, en leerde veel nieuwe mensen kennen. Iedereen hielp elkaar, en ik zag altijd wel ergens een link voor iemand met een vraag. Uiteindelijk ben ik dan ook als organisator bij een lokaal IBC aan de slag gegaan. In die tijd leerde ik dat ik spreken voor groepen en mensen helpen erg leuk vind.  De bezoeken aan IBC deden mij erg goed en ik vertrok altijd met een glimlach.

 

Bij IBC merkte dat ik het netwerken erg leuk vind en altijd wel een link zie voor iemand met een vraag.

 

Tijdens een workshop over het vinden van een droombaan vertelde ik dat ik graag intuïtieve licht- en stroomplannen voor huizen wilde ontwikkelen. Ik werd doorgestuurd naar de eigenaar van Iconize  en er was duidelijk een klik. Hier heb ik de kans gekregen om op mijn eigen tempo aan software en hardware combinaties te werken. Ik kon de werkdruk en werktijd rustig opbouwen en kwam na ongeveer een jaar langzaam uit mijn burn-out, al die tijd onder begeleiding van een psycholoog.

Mijn hele leven is naar mensen luisteren, problemen oplossen en advies geven iets dat ik leuk vind om te doen. Na veel gesprekken, onder andere met coaches, ben ik een opleiding tot coach gaan doen. Deze opleiding was het sluitstuk van een roerige tijd.

 

Jouw waardes hoeven niet die van mij te zijn om je toch te kunnen helpen.

 

Kritisch zijn zonder oordeel, vragen stellen om iemand aan het denken te zetten zodat er een beter product uitkomt, advies geven en hulp bieden bij technische uitdagingen. Dat is wat ik voor jou kan doen. De technische kant van een verhaal klinkt voor veel mensen eng of ingewikkeld, misschien zelfs onbegrijpelijk. Ik kan je meenemen in het verhaal en je vertellen hoe alles zit. Een soort tolk, maar dan wel met vakinhoudelijke kennis en vaardigheden op het gebied van techniek en software. Een mooi voorbeeld hiervan is mijn werk voor Beep: Software en hardware die imkers helpt hun bijen in de gaten te houden met behulp van een speciale weegschaal. Tijdens de ontwikkeling heb ik continue met mijn kritische blik naar het product gekeken en de ontwikkelaars verder geholpen.

De gedachtegang van anderen bekijken en mensen helpen met de ontwikkeling van hun werk en hun leven is mijn doel als coach. Ik ben zelf hoogbegaafd, en coach nu ook andere hoogbegaafden. Maar ik help iedereen, hoogbegaafd of niet. Tijdens de coachingsessies en adviesgesprekken geef ik mensen nieuwe inzichten. Ik vind het belangrijk dat mensen de ruimte krijgen om zich te ontplooien. Nieuwe dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten. Met respect voor elkaar en het creatieve proces waar iemand in zit.

Ik ben hoogbegaafd en begrijp ik veel van zowel de hoogbegaafde wereld als van de normale maatschappij en de problemen die zich tussen die twee voordoen.

 

Gevoel en logica combineren in een bedrijf, dat maakt Peterse coaching&advies bijzonder. Mensen zeggen vaak dat je je op een ding moet focussen, maar het is juist de combinatie die mij drijft. Sociaal en technisch naast elkaar. Met elkaar. Zo blijf ik scherp en komt mijn kracht het best tot zijn recht. En met mijn kracht help ik jou verder.

 

Een tevreden klant is iemand die met meer zelfinzicht en ruimte om dat te ontplooien weggaat.